marți, 20 martie 2012

Vermicelli cu ciuperci urechi de lemn si sparanghel salbatic



   Astazi m-am hotarat sa pregatesc ceva simplu,in stil asiatic.
   Pastele de orez in combinatie cu verdeata,ciuperci si alge sunt dietetice,au fibra si fac deliciul copiilor.
   Este bine sa folosim ce avem prin casa,nu sa ne complicam cu lucruri de care nu am auzit ,nu le gasim la magazinul din colt sau sunt scumpe.

   Reteta pe care o las nu trebuie urmata pas cu pas,este doar orientativa.Fiecare o poate prepara cu ceea ce ii place sau ce gaseste in camara.Ar fi indicate zarzavaturile specifice anotimpului,de aceea am preferat sparanghelul salbatic ,codite de ceapa verde si morcov.
        vermicelli              -200gr(4 persoane) 
       2  morcovi             -taiati bastonase
       varza                      -o farfurie cu varf taiata fideluta
       ceapa verde           -2-3 cepe potrivite taiate taraneste
       sparanghel verde    -un manunchi
       lemon grass           -1 betisor(se poate inlocui cu coaja de lamaie sau lima)
       ciuperci                 -150 grame de urechi de lemn laminate(bureti deshidratati,ciuperci proaspete,shiitake...)
       ginger                    -50gr laminat
       alge                       -20gr kombu
       chilli                      -2 bucati
       sos de stridii          -2 linguri
       sos soia                 -5 linguri
       ulei de susan          -5 linguri  (sau ulei de floarea soarelui)     
      
       Intr-un vas punem pasta de orez si o acoperim in totalitate cu apa,se lasa circa 30 minute,nu mai putin.Intre timp cautam cu inversunare wok-ul ,pe care nu l-am mai folosit de jumatate de secol  .Il punem cu uleiul la foc iute.Cand uleiul s-a incins se arunca cu indemanare morcovul,ceapa,gingerul,lemon grass si sparanghelul,aveti grija sa mai ramana ceva si in wok.


    
     Se lasa cateva minute,nu trebuiesc calite pentru ca se inmoaie ,doar 2-3 minute pana cand uleiul patrunde foarte putin in pulpa morcovului.
     Scoatem pastele din apa si le lasam la scurs .


    Adaugam varza,ciupercile,algele si chilli.Amestecam ,lasam alte 3 minute pana  se inmoaie varza
 .





    Pastele scurse de apa se amesteca cu zarzavatul.Se adauga sosul de soia si cel de stridii,cele doua sosuri sunt foarte sarate si aromate ,de aceea este foarte posibil sa nu fie nevoie sa asezonam.Amestecam ingredientele cu nadejde pentru a fi patrunse de arome si sosuri







     Se servesc imediat.
     Nu uitati ca este o reteta care trebuie preparata rapid,zarzavaturile trebuie sa ramana pe jumatate crude.Puteti folosi zarzavaturile care va plac cel mai mult,ardeii rosii,vinete,dovlecei .....impreuna cu carne de orice tip.
                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu